Hatalı Blok Düzeltmesi

Hatalı Bağımsız Blok veya Blok Numara Düzeltme İşlemi; teknik olarak bir şekilde tapu planındaki numarası hatalı yazılan daire, ofis, dükkan gibi bölümlerin hatalı numaralarının düzeltilmesidir.

Kat irtifakı kurulurken veya direk kat mülkiyetine geçilirken her yapının Tapu Müdürlüğüne ilgili idaresinden onaylı Mimari Projesi sunulur. Mimari projede her bağımsız bölüme, bağımsız bölüm numarası, birden fazla blok varsa, blok numarası verilir ve tüm bloklar projenin vaziyet planı kısmında gösterilir. Bağımsız bölüm sahiplerince proje üzerine imza atılmak suretiyle o bağımsız bölümün malikine bağımsız bölümün bloğunu, numarasını, katını gösterir tapu senedi verilir.

Ama maalesef ülke genelinde dikey veya yatay kat irtifaklı/kat mülkiyetli yapıların; fiili durumları ile tapu kayıtlarının dayanağını oluşturan mimari projesindeki bağımsız bölüm numaraları veya vaziyet planında gösterilen blokların blok numaraları zaman zaman farklılıklar göstermektedir. Apartman dairelerinde veya sitelerde zaman zaman karşılaşılan bir durum olan “tapuda daire numarası yanlış yazılması” “Hatalı blok veya bağımsız bölüm numaraları” gibi durumlar işte bu farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

Hatalı blok numaralarının düzeltilebilmesi için; blok bazında kat malikleri kurulunun toplantı düzenlemesi gerekir. Toplantıda blokta yanlış yazılan daire numaralarının düzeltilmesi için karar alınması ve bu kararın salt çoğunluğuyla (bir oylamada, katılanların yarısından bir artığıyla sağlanan çoğunluk) alınmış karar olması gerekir. Bu anlamda tüm kat maliklerinin talebi ve imzası gerekir.

Kat mülkiyetine veya kat irtifakına  tabi yapıların projesindeki hatalı bağımsız bölüm numaralarının düzeltilebilmesi için; lisanslı harita ve kadastro bürosu (LİHKAB) veya kadastro müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili idarece onaylanan teknik rapor ilgilisi tarafından tapu müdürlüğüne sunulur. Bu arada ilgilisinin WEB TAPU üzerinden yetki vermesi gerekmektedir. Başvuruda bulunacaklar E-Devlet üzerinden de işleme yön verebilirler.

İstenen Belge ve Bilgiler

  • Taşınmaza ait tapu senedi veya tapu kaydı (Web Tapu – E-Devlet üzerinden alınabilir.)
  • Taşınmaz sahibinin kimliği
  • Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname örneği ile kimliği

Taşınmazın sahibi şirket, dernek  vb. gibi hükmi şahıslara ait ise  o zaman müracaatta istenen belgeler

  • Şirketi temsil eden kişinin yetki belgesi
  • Yetkili kişinin imza sirküsü
  • Yetkili kişinin kimliği

Şirkette vekalet kullanılması halinde istenen belgeler

  • Şirketi temsil eden kişinin yetki belgesi
  • Vekaletname örneği
  • Vekilin kimliği

Taşınmazın sahibi ölmüş ise istenen belgeler

  • Talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösteren veraset belgesi ve kimliği

Yasal temsilci

  • Vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği